Om fuglekasser 

Til 1,2 hektar jord, anbefales det at opsætte 40 fuglekasser, hvis arealet, frugtlunden, skal drives økologisk og dermed ikke må sprøjtes eller gødes med uorganisk gødning. Fuglene skal være aktive hjælpere i lunden.

Vi havde ikke økonomi til 40 kasser, så vi måtte, i første omgang, nøjes med 30. 15 spurve og 15 mejse kasser. Spejderne i lejre, var så søde, at ville lave dem. Det tilbud tog vi meget glade imod. Vi foreslog at spejderne skrev deres navn på kassen, for det arbejde kan de være stolte af.  Kasserne bliver leveret af to omgange. I første levering, var der en kasse, som manglede indflyvnings hul, men det vil der blive rådet bod på, når næste hold fuglekasser er færdige og skal sættes op.  Kasserne er så raffinerede, at de blot vendes på hovedet, drejes rundt, så taget åbner sig og det gamle rede materiale falder ud. Det skal vi gøre hvert forår fremover.

Det er hensigten at kasserne skal sættes op på æbletræerne, når de er vokset store nok og kan bære dem. I lange tider stod stolperne der uden kasser, det gav mange lejreborgere noget at tænke over og stille spørgsmål om.

I flere fuglebøger gøres der meget ud af, at indflyvnings hullet skal vende mod et bestemt verdenshjørne, men det modsiges af andre. Spejderne har sat kasserne op, hvor de har syntes, de skulle sidde og det ser godt ud. Her i foråret 2015 venter vi så på de første fuglepars ankomst. Det vil være bedst, hvis der ved hver fuglekasse bliver sat et lille drikkekar. Fugle skal have mulighed for at drikke vand. Karrene skal være sten kar. Vi har planer om selv at lave dem, hugge en fordybning i sten evt. fundet her i Lejre, enten strand eller marksten. Fuglene skal ikke fodres, det er hensigten, at de skal æde insekter, navnlig bladlus på planterne, så de skal være sultne.

– skrevet af Elsebet Bille

Advertisement